Насловна
Добрeдојдовте!
12.06.2004.
Добрeдојдовте на веб-сајтот Безбедно на интернет или CRISP (Children’s Rights on the Internet – Safe and Protected)! Создаден е да придонесе кон поголема безбедност и заштита на правата и приватноста на децата на интернет. Сајтот е дел од проектот Заштита и безбедност на децата и нивните права на интернет (или скратено CRISP) кој го спроведува Фондација Метаморфозис со финансиска поддршка од Европската унија.

Овој веб-сајт содржи голем број корисни нешта за децата и тинејџерите, нивните родители и наставници. Тука ќе најдете совети и насоки за безбедно уживање во благодетите на интернетот, општи информации за интернетот како медиум, можностите што ги нуди, опасностите што со себе ги носи и начините како да се заштитиме од нив.

Содржините на овој веб-сајт се прилагодени на корисници од различни нивоа (од оние кои што имаат минимално познавање од интернетот, до оние кои се негови редовни корисници) како и на различни возрасни категории (деца од основно училиште, тинејџери и возрасни). 

 
Фондацијата Метаморфозис заедно со МИОА го одбележува Денот на побезбеден интернет
5.02.2019.
sid-2018-tumb.jpgДенеска, 05 февруари во над 140 земји од светот се одбележува меѓународниот Ден на побезбеден интернет под мотото „Заедно за подобар интернет“. Одбележувањето на овој ден претставува повик за акција кон сите засегнати страни, со заеднички сили да помогнат во креирањето на подобар интернет за сите, особено за младите.
Прочитај повеќе...
 
Приватноста во дигиталната ера
24.04.2017.
приватност

Со 9 едукативни видео стории, Фондацијата „Метаморфозис“ во соработка со APTI (Асоцијација за технологија и интернет) се придружува на кампањата за едукација и за подигање на свеста на граѓаните за безбедност на интернет во Македонија.

Прочитај повеќе...
 
Ден на побезбеден интернет 2017: „Биди промената: Обединети за подобар интернет“
7.02.2017.
sid2017.png

Оваа година, Денот на побезбеден интернет на тема „Биди промената: Обединети за подобар интернет“ го одбележуваме на 7 февруари

Прочитај повеќе...
 
Мајките би можеле да завршат во затвор поради објавување на фотографии од нивните деца на Фејсбук
4.03.2016.
landscape-1457019971-kid-photo.jpg
Споделувањето фотографии од вашите деца и убавите моменти со нив е право на секој родител, но тоа наскоро би можело да се промени во Франција, каде благодарение на ригидните закони за приватност кои го прават незаконско објавувањето фотографии од личности без нивна дозвола.
Прочитај повеќе...
 
Ден на побезбеден интернет 2016: „Одиграј ја твојата улога за подобар интернет!“
15.02.2016.
sid2016.png

Денот на побезбеден Интернет се организира секоја година во февруари, од страна на „Insafe”, со цел промовирање на побезбедно и поодговорно користење на онлајн технологиите и мобилните телефони, особено помеѓу помладата популација во светот.

Прочитај повеќе...
 
Одржана обука на тема „Безбедно користење и заштита на приватноста на интернет“
30.11.2015.
20151118182920-600x310.jpg
На 18 и 19 ноември, во Хотел Дрим во Струга се одржа дводневна обука за ученици од основните и средните  училишта од општините Дебар, Центар-Жупа и Маврово и Ростуше на тема „Безбедно користење и заштита на приватноста на интернет“.

Прочитај повеќе...
 
Одржани предавања на тема „Заштити се онлајн“
24.02.2015.
zastitiseonlajn-strumica.jpg
На 23 февруари, во организација на Центарот на заедницата на општина Струмица, а во соработка со Метаморфозис, се одржаа две предавања за ученици од основните и средните  училишта од општина Струмица на тема „Заштити се онлајн“.


Прочитај повеќе...
 
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates